سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 

آیا حجیت قرآن ذاتی است و از مصونیت ذاتی برخوردار است؟

 

حجیت ظواهر قرآن,مصونیت قرآن

قرآن کریم حجیت بالفعل و مستقل است، و در اصل حجیت، نیاز به غیر خود ندارد

 

حجیت قرآن
حجّت در لغت: دلیل و برهان.[1] و در اصطلاح :هر چیزی که می‌تواند مورد احتجاج و استدلال بر علیه چیزی واقع شود.[2]

اقسام حجت
1- حجت منطقی: عبارت است از مجموعه مرکب از چند قضیه برای به نتیجه رساندن مطلوب، اعم از این که در مقام خصومت و یا غیر آن باشد.[3]


2 - حجت قطعی: حجتی است که مفید یقین باشد و مقصود از آن رسیدن به نتیجه قطعی است.[4]


در این راستا قرآن شریف می‌فرماید: « یَا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَکُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَأَنْزَلْنَا إِلَیْکُمْ نُورًا مُبِینًا[5]؛ اى مردم‏! دلیل روشن از طرف پروردگارتان براى شما آمد؛ و نور آشکارى به سوى شما نازل کردیم‏. »


برهان یعنی ظهور؛ و به دلیلی برهان گفته می‌شود که ظاهر و قطعی باشد. از این رو به چیزی که روشن است و تاریک و مبهم نیست، برهان می‌گویند. موسای کلیم ـ علیه السّلام ـ که با عصا و ید بیضا مبعوث شد، خداوند به او فرمود: «اسْلُکْ یَدَکَ فِی جَیْبِکَ تَخْرُجْ بَیْضَاءَ مِنْ غَیْرِ سُوءٍ وَاضْمُمْ إِلَیْکَ جَنَاحَکَ مِنَ الرَّهْبِ فَذَانِکَ بُرْهَانَانِ مِنْ رَبِّکَ إِلَى فِرْعَوْنَ وَمَلَئِهِ إِنَّهُمْ کَانُوا قَوْمًا فَاسِقِینَ[6]؛ دستت را در گریبان خود فروبر، هنگامى که خارج مى‏شود سفید و درخشنده است بدون عیب و نقص‏؛ و دست هایت را بر سینه‏ات بگذار، تا ترس و وحشت از تو دور شود! این دو [= معجزه عصا و ید بیضا] برهان روشن از پروردگارت بسوى فرعون و اطرافیان اوست‏، که آنان قوم فاسقى هستند! » یعنی این دو معجزه، دو برهان و دلیل و شاهد روشنی هستند که جای هیچ شکی را باقی نمی‌گذارند.


قرآن کریم محتوایی دارد که با فطرت درونی انسان ها هماهنگ و با جهان بیرونی مطابق است، و از نظر شکل و قالب بیان هم به صورت برهانی و روشن و با دلیل قاطع است. اگر درباره خویش ادعا می‌کند که کلام خداست، با دلیل می‌گوید؛ و نشانه‌اش آن است که همة مردم جهان را به مبارزه دعوت کرده؛ و اگر به توحید، دین، وحی، رسالت و معاد رهنمون می‌شود، دلیل هر کدام را به همراه آن می‌آورد.[7]


با این توضیح، سؤال این است که آیا حجیت قرآن ذاتی است؟
استاد جوادی آملی، در تفسیر شریف تسنیم می‌فرمایند: قرآن سند رسالت است بی‌واسطه و سند امامت است با واسطه ولی خود، هم در سند از غیر بی‌نیاز است و هم در دلالت(یعنی ادعای اثبات نبوت و امامت منوط به وجود قرآن کریم است اما خودمحتاج کسی نمی باشد). و حجیت آن، از هر دو جهت ذاتی است (البته نه ذاتی اولی مانند برهان قطعی، بلکه نسبت به سنت ذاتی است). بنابراین، روایات باید در دامان قرآن به نصاب حجیت برسد، و در تأیید محتوا با قرآن ارزیابی شود.[8]


قرآن کریم حجیت بالفعل و مستقل است، و در اصل حجیت، نیاز به غیر خود ندارد. اعتبار قرآن و حجیت استقلالی آن در مقام ثبوت است، و گرنه در مقام اثبات نیازمند به وسیله است، و قرآن مجید حجیت مستقل خویش را در مرحله اثبات (نه ثبوت) به دو طریق احراز می‌کند:


1. طریق اوّلی راه اولیاست که با شهود باطنی و علم حضوری، حقانیت قرآن را می‌یابند، و به آن قطع شهودی (عین الیقین) پیدا می‌کنند؛


 2. و طریق دوم راه حکیمان است که با علم حصولی و برهان عقلی به حجیت قرآن می رسند.[9]


قرآن تا قیامت، استوار و غیر قابل نسخ است. نگهبان کتب آسمانی و در بردارنده تمام مصالح بندگان است. تناقض، اختلاف، افراط و تفریط در آن راه ندارد. دعوت به قیام می‌کند.[10]


 قرآن کتاب قیّم، برپا دارنده و سامان بخش است. بنابراین قرآن همانند خورشید و ماه در هر عصر و مصری درخشان، نورانی و خاموش نشدنی است، و هیچ انحراف و کجی در آن راه ندارد. [11]


قرآن کتاب نورانی است. خاصیت نورانی بودن قرآن این است که هم معارف آن روشن و مصون از ابهام و تیرگی است؛ و هم جوامع بشری را از هر گونه تاریکی اعتقادی و اخلاقی یا سرگردانی در انتخاب راه یا تحیر در ترجیح هدف و مانند آن می‌رهاند؛ و به شبستان روشن صراط مستقیم و هدف راستین بهشت عدن می‌رساند.


قرآن کریم کتاب نوری است که از مبدأ نازل شده و باید هم در ذات خود روشن باشد و هم روشنگر دیگر اشیاء و اشخاص، و این خاصیت نور است.


قرآن کریم نور واحدی است که روزنه‌ها و شعبه‌هایی دارد، که همان سوره‌های قرآن است.


قرآن نور محض الهی است. هر چیزی که ظلمت و تاریکی باشد، از آن به دور است. لغز و معما و ابهام و پیچیدگی در ساحت نورانی قرآن راه ندارد؛ البته نورانیت قرآن در آیاتش تفاوت دارد. برخی از آیات مانند شمس و برخی چون قمر و برخی مانند ستارگان دیگر است، ولی در عین شدت و ضعف نوری، هیچ آیه‌ای در سراسر قرآن نمی‌توان یافت که نورانی نباشد.[12]

حجیت ظواهر قرآن,مصونیت قرآن

مصونیت قرآن یعنی محفوظ ماندن از تعرض و تحریف

 

 مصونیت قرآن
مصونیت یعنی محفوظ ماندن از تعرض و تحریف. قرآن باید تا قیام قیامت محفوظ باشد، و به همه افراد بشر برسد. قرآن کریم که معجزة ختمیه است، وقتی حجت بر مردم خواهد بود که خود از گزنه هر گونه تحریفی در امان باشد؛ و فرشتگان، که رصد الهی‌اند، این وظیفه خطیر را بر عهده دارند.


خداوند در قرآن شریف می‌فرماید:« إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ[13]؛ به درستی که ما ذکر را فرستادیم و ما خود حافظ آن خواهیم بود».


خدای سبحان از رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ و کتاب خود، دفاع می‌کند. و قرآن کریم را، احسن الحدیث[14] می‌داند که هیچ گاه کهنه نمی‌گردد، و بطلان در آن راه ندارد. و آن را ذکر محفوظ و نور خاموش نشدنی اعلام می‌دارد. هیچ بطلانی از درون و بیرون بر آن چیره نشود، نور هدایتی باشد که همیشه پرفروغ است، هرگز به خاموشی نمی‌گراید.


 تذکره محفوظی برای فطرت الهی انسان‌ها باشد و همیشه آنان را به سوی مبدأ و آفریدگار خود سوق دهد.[15]


قرآن، مصون از هر شک و ریب است. کتاب هدایتی است که هیچ شک و ریبی در آن راه ندارد؛ نه در اصل ادعای اعجاز آن و نه در هدایت‌گری ،محتوا و معارف آن. کتابی که سراسر حق است و بطلان در آن راه ندارد. کتابی که از ناحیه الله آمده، و روشن و روشنگر است.[16]


سخن قرآن این است که اگر چراغ روشن درون انسان که همان عقل و فطرت اوست، بر اثر گناه، کفر و نفاق خاموش گردد، انسان، کوردل می‌شود و اگر نهان کسی کور باشد، قدرت تشخیص بین حق و باطل را ندارد، آن گاه تفاوت کلام الله و کلام بشر را درک نمی‌کند؛ و همان گونه که در کلام بشر شک می‌کند، در کلام الله نیز شک می‌کند.[17]


مصونیت قرآن مجید موهبت الهی و در ارتباط مستقیم با خداست. هم قرآن از مصونیت برخوردار است، و هم معصومین در تلقی وحی الهی از مصونیت برخوردارند. و مصونیت از گناه، خطا، در امر تبلیغ و بیان اصول و فروع دین دارند.


قرآن شریف در مرحله ثبوت از حجیت و مصونیت ذاتی برخوردار است و هیچ گونه تاریکی، اختلاف و تعارض در آن راه ندارد و از هر گونه تعرض و دستبرد در امان است.


ظاهر و باطن قرآن حجیت و مدرکیت دارد و می‌توان در موارد مختلف به آن تکیه کرد و آن را مورد عمل قرار داد، و در گفتار و نظریات و استدلال‌های خویش به آن تمسک جست. زیرا قرآن از حجیت ذاتی و مستقل برخوردار است، و از این جهت برای عموم مردم حجت و مدرک است.[18]
 از طرفی آیات فراوانی دلالت به مصونیت قرآن شریف دارد، و تا ابد قرآن را مصون می‌داند، و دست خیانت نمی‌تواند در قرآن مجید دستبرد برد. حجیت و مصونیت قرآن از اول با خود قرآن بوده و ذاتی است، نه این که بعد از نازل شدن از سوی خدا به آن متوجه شده است.[19]


=============================
پی نوشت ها:
[1] . معین، محمد، فرهنگ فارسی، تهران، انتشارات امیر کبیر، چاپ هشتم، 1371، ج 1، ص 1341.
[2] . مظفر، محمد رضا، اصول الفقه، ج 2، ص 12.
[3] . همان.
[4] . معین، محمد، فرهنگ فارسی، ج1، ص 1341.
[5] . نساء/ 174.
[6] . قصص/ 32.
[7] . جوادی آملی، عبدالله، تفسیر موضوعی قرآن در قرآن، قم، انتشارات اسراء، چاپ دوم، 1378، ج 1، ص 294.
[8] . جوادی آملی، عبدالله، تفسیر تسنیم، قم، انتشارات اسراء، چاپ اول، 1378، ج 1، صص 85 .
[9] . همان، ص 105.
[10] . قرائتی، محسن، تفسیر سوره نور، تهران، مرکز فرهنگی درسهای از قرآن، چاپ دوم، 1380، ج 7، ص 139.
[11] . طباطبایی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ج 1، ص 562.
[12] . جوادی آملی، عبدالله، تفسیر موضوعی قرآن در قرآن، انتشارات اسراء، چاپ دوم، 1378 هـ ش، ج1، ص 357.
[13] . حجر/ 9.
[14]  . زمر / 23 .
[15] . جواد آملی، عبدالله، همان.
[16] . رعد/1.
[17] . جوادی آملی، عبدالله، همان، صص 361 ـ 364.
[18] . خویی، سید ابو القاسم، بیان در علوم و مسایل کلی قرآن، ترجمه صادق نجمی و هاشم زاده هریسی، دانشگاه آزادی اسلامی، چاپ پنجم، 1375، ج 1، ص413.
[19] . همان، ص 423.

 

 





      

 

جان کری: داعش در شرف پایان است


 

اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه ایام گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه در شرف پایان است، درخصوص اختلافات سیاسی در عراق پیرامون کابینه جدید دولت العبادی گفت: موضوع تغییر کابینه در عراق امری داخلی است و واشنگتن در آن دخالت نمی کند.

به گزارش ایرنا، "جان کری" بعد از دیدار با مسوولان عراقی در نشستی خبری در سفارتخانه آمریکا در بغداد افزود: واشنگتن نقش واسطه را در بحران سیاسی موجود در عراق بازی نمی کند، بلکه تغییرات کابینه را امری داخلی می داند همان طور که نمی خواهد دیگران در امور داخلی امریکا دخالت کنند.

وی در عین حال تاکید کرد که آمریکا از دولت حیدر العبادی در برابر چالش امنیتی، سیاسی و اقتصادی که این کشور با آن مواجه است، حمایت می کند.

کری در خصوص ارتباط سفر او با مسائل داخلی عراق گفت: برای این سفر قبل از شروع بحران سیاسی موجود،برنامه ریزی شده بود و ارتباطی به تغییرات دولت عراق ندارد.

وزیر خارجه امریکا افزود: امروز در همه دیدارهایش با مسوولان و مقامات عراقی، آنها را بر ضرورت حفظ وحدت به منظور تحقق آشتی ملی درعراق تشویق کرده است.

وی ثبات سیاسی در عراق را برای مبارزه با تروریسم مهم ارزیابی کرد و گفت: ثبات سیاسی و وجود یک دولت فعال و متحد به منظور پیشرفت و عدم تاثیر پذیری عملیات نظامی علیه داعش ضروری است.

به گفته وی، وجود چنین دولتی در عراق اطمینان را در داخل ائتلاف بین المللی مبارزه با تروریسم به سرکردگی امریکا بالا می برد و باعث بازگرداندن آرامش به مناطق آزاده شده از تصرف داعش می شود.

وی به دیدارش با نخست وزیر عراق اشاره کرد و گفت: حیدر العبادی مسئله آزادسازی موصل را در اولویت کار خود قرار داده است.

جان کری ادامه داد: نخست وزیر عراق در حال حاضر برای حل بحران سیاسی جاری با تمامی طرف های سیاسی عراقی دیدار دارد و احتمالا جزییات آن را در ساعات و روزهای آینده آشکار کند.

وی از روند جنگ با تروریست های داعش ابراز خرسندی کرد و گفت: گروه تروریستی داعش اکنون در موضع دفاعی قرارگرفته است و به همین دلیل روزهای پایانی داعش در عراق و سوریه آغاز شده است.

به گفته وی، این گروه تروریستی اغلب فرماندهان و علاوه بر اینها منابع مالی، جنجگوها و از همه مهمتر امید را از دست داده است.

وی تاکید کرد که 40 درصد از اراضی که در اختیار داعش درعراق بوده در ماه های اخیر به دلیل سلسله عملیات نظامی، بخش های زیادی از آنها از تصرف داعش خارج شده اند.

وی به آزادی مناطق سنجار، تکریت، الرمادی در طول ماه های اخیر اشاره کرد و گفت که روند پیروزی ها همچنان ادامه دارد و داعش دهها هزار نفر از عناصر خود را بر اثر بمباران ها یا عملیات نظامی در عراق و سوریه از دست داده است.

وی درخصوص اعزام نیروهای نظامی جدید آمریکا به عراق گفت: تمامی این نیروها با موافقت دولت عراق وارد این کشور شده اند و در حال حاضر نخست وزیر عراق درخواست تازه ای برای اعزام تعداد بیشتری از نیروهای امریکایی نداده است.

وزیر خارجه امریکا خاطر نشان کرد که نقش نیروهای آمریکایی در عملیات نظامی در عراق از جمله عملیات آتی موصل فقط پشتیبانی است.

وزیر خارجه آمریکا ظهرامروز جمعه وارد بغداد شد و با "ابراهیم الجعفری" همتای خود و نخست وزیر و دیگر مسوولان عراقی دیدار و گفت وگو کرد.

 

 

 





      

 

سفارت ایران در لبنان ادعای «سمیر جعجع» را تکذیب کرد

 

اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

سفارت ایران در لبنان، ادعای « سمیر جعجع» رئیس حزب « نیروهای لبنانی» در خصوص انتخابات ریاست جمهوری لبنان را به شدت تکذیب کرد.

به گزارش ایرنا، خش رسانه ای سفارت جمهوری اسلامی ایران در لبنان با صدور بیانیه ای، ادعای « سمیر جعجع» رئیس حزب « نیروهای لبنانی» در خصوص انتخابات ریاست جمهوری لبنان را به شدت تکذیب کرد و آن را فاقد اعتبار دانست.

 رئیس حزب « نیروهای لبنانی» ادعا کرد: سفیر ایران در لبنان به برخی دیپلمات های غربی گفته است اگر می خواهید رئیس جمهور لبنان انتخاب شود به واتیکان بروید و بخواهید که ژنرال« میشل عون» را برای عقب نشینی از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری قانع کنند.

جعحع این ادعا را پنجشنبه شب در گفت وگو با برنامه « سخن مردم» تلویزیون« ال بی سی» به مجری گری « مرسل غانم» مطرح کرد و افزود: اگر حزب الله در حمایت از نامزدی ژنرال عون جدی باشد، ژنرال امروز بجای الرابیه( محل اقامتش) در بعبدا(کاخ ریاست جمهوری) می بود.

در بیانیه بخش اطلاع رسانی سفارت ایران در لبنان آمده است: سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان تاکنون هیچ توصیه ای سلبی و یا ایجابی در مورد هیچ یک از نامزدهای ریاست جمهوری لبنان به هیچ یک از طرف های داخلی و یا خارجی اعم از غربی و غیرغربی نداشته است.

در ادامه این بیانیه تاکید شده است: جمهوری اسلامی ایران، انتخاب رئیس جمهوری لبنان را همواره یک موضوع کاملا داخلی می داند و بر اساس اصول قانون اساسی و خطمشی راهبردی خود در سطح سیاست خارجی در این پرونده دخالت نمی کند.

سفارت ایران خاطرنشان کرده است: در این چارچوب، ایران هرگونه دخالت یک طرف خارجی در انتخابات ریاست جمهوری لبنان را موجب پیچیده شدن این پرونده می داند.

ناظران معتقدند که جعجع این ادعا را با هدف تحت فشار قرار دادن حزب الله برای حضور در صحن پارلمان و همچنین « نبیه بری» رئیس مجلس لبنان و ایجاد تردید در ژنرال « میشل عون» مطرح کرده است.

براساس گزارش ایرنا، جعجع همچنین حزب الله را متهم کرد که « خواستار یک رئیس جمهوری قوی برای لبنان نیست زیرا یک نظام قوی جمهوری برای لبنان نمی خواهد».

رئیس حزب «نیروهای لبنانی» ادعا کرد که « حزب الله و ایران خواستار ریاست جمهوری ژنرال عون نیستند بلکه یک رئیس جمهور نزدیک به خودشان را می خواهند».

جعجع همچنین با این ادعا که «حزب الله از حزب جریان آزاد ملی با اعلام نامزدی از ژنرال عون استفاده می کند و نمی خواهد آن را از دست بدهد»، افزود: ژنرال عون همواره به من می گوید، لطفا صبر کن سمیر، من قصه حزب الله را حل می کنم.

رئیس حزب «نیروهای لبنانی» گفت: اگر « سعدالحریری» رئیس حزب جریان المستقبل هم از نامزدی ژنرال عون در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کند، آن گاه حزب الله در انزوا و زوایه قرار می گیرد.

الحریری از نامزدی « سلیمان فرنجیه» رئیس حزب جریان المرده در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کرده است.

ژنرال عون و فرنجیه هر دو عضو گروه 8 مارس و از همپیمانان حزب الله به شمار می روند.

جعجع با بیان این که بین او و جریان المستقبل در انتخابات ریاست جمهوری اختلاف وجود دارد، گفت: اگر ژنرال عون به عنوان رئیس جمهور وارد کاخ بعبدا شود، این پیروزی بزرگ من خواهد بود.

وی با بیان این که با سیاست ژنرال عون برای فراخوان هوادارانش به خیابان ها موافق نیست، افزود: ژنرال عون در نشست های پارلمان ویژه انتخاب رئیس جمهور شرکت نمی کند، زیرا تلاش می کند تا توافقش با حزب الله را حفظ کند.

رئیس حزب « نیروهای لبنانی» اضافه کرد: علی عواض عسیری سفیر سعودی در لبنان در گفت وگو با روزنامه العربی الجدید اعلام کرد که سعودی نامزدی ژنرال عون را وتو نمی کند.

سمیر جعجع گفت که حمایت حزب « نیروهای لبنانی» از نامزدی ژنرال عون سقف زمانی ندارد و ما تا پایان از ژنرال حمایت می کنیم.

رئیس حزب نیروهای لبنانی در پاسخ به سئوالی ادعا کرد: طرح ایرانی نمی تواند پیروز شود و من تصور می کنم اکثریت عرب ها بعداز یمن بر سوریه متمرکز می شود زیرا از ابتدا خواستار طرح موضوع بشار اسد بوده اند.

سمیر جعجع این تروریست لبنانی با بیان این که «باید جلوی رفتار حزب الله در خارج از لبنان را بگیریم» ازمخالفت « جبران باسیل» و « نهاد المشنوق» وزیران خارجه و کشور لبنان با « تروریستی خواندن حزب الله» در بیانیه های اجلاس های وزیران خارجه و کشور عضو اتحادیه عرب در قاهره و تونس انتقاد کرد.

وی گفت: به مصلحت لبنان و دولت آن نیست که به سعودی هجمه شود و بهتر است حزب الله را قانع کنند که این هجمه فائده ای ندارد.

جعجع افزود: همپیمانی اساسی خود با حزب جریان المستقبل را حفظ و از تشکیل یک همپیمانی حدید با حضور حزب جریان آزاد ملی حمایت می کنیم زیرا همپیمانی احزاب « نیروهای لبنانی»، « جریان المستقبل» و « جریان آزاد ملی» می تواند به تحولاتی بزرگ و زیاد در لبنان منجر شود.

 

اخبار سیاست خارجی - ایرنا

 

 





      

 

مظنون اصلی حملات تروریستی پاریس دستگیر شد

 

اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

منابع پلیس بلژیک از بازداشت یکی از مظنونان اصلی حملات تروریستی پاریس در این کشور خبر دادند.

به گزارش تسنیم به نقل از آی‌24، یک منبع پلیس امروز (جمعه) اعلام کرد که محمد عبرینی، یکی از مظنونان حملات تروریستی 13 نوامبر در پاریس در بلژیک بازداشت شد.

فیلمی از عبرینی به‌همراه صلاح عبدالسلام در دو روز قبل از حملات تروریستی در یک ایستگاه پمپ بنزین نزدیک پاریس ضبط شده بود.

عبدالسلام که گفته می‌شد تنها بازمانده گروهی است که اقدام به بمب‌گذاری و حمله مسلحانه در پاریس کرده و منجر به کشته شدن 130 نفر شده بود در 18 مارس در حومه بروکسل بازداشت شد.

پیش از این یک روزنامه آلمانی نوشته بود که نهادهای امنیتی اروپا حداقل هشت مظنون را که ظاهراً با حملات تروریستی پاریس و بروکسل ارتباط داشته‌اند، بازداشت کرده‌اند.

 منابع امنیتی اعلام کرده بودند که مظنونان بازداشت شده توسط نهادهای امنیتی اروپایی بیشتر تابعیت فرانسوی داشته و اکثر آنها پیش از این در سوریه بوده‌اند.

به‌گفته این روزنامه افراد مظنون بازداشت شده با عبدالحمید عبود از عاملان اصلی حملات تروریستی 18 نوامبر پاریس و صلاح عبدالسلام مظنون اصلی این حملات که اخیراً در بروکسل بازداشت شده، در ارتباط بوده‌اند.

 

 

 





      

 

تخلیه هتل نینوا بخاطر عروس و داماد داعشی


 

 اخباربین الملل  ,خبرهای   بین الملل, داعش

 یک منبع محلی در استان نینوای عراق اعلام کرد که گروه تروریسی داعش هتل بین المللی نینوا را برای برگزاری جشن عروسی یک داعشی و اقامت عروس و داماد تخلیه کرد.

به گزارش العالم، این منبع به سایت السومریه نیوز گفت: گروه داعش چهارشنبه شب به طور ناگهانی مسافران هتل بین المللی نینوا را بیرون کرد و تدابیر شدید امنیتی برقرار و از نزدیک شدن افراد به ساختمان هتل جلوگیری کرد.

وی افزود: گروه داعش این کار را به خاطر ازدواج دو عضو خارجی خود انجام داد تا آنها شب را در این هتل اقامت کنند. 

 

 اخباربین الملل  -  العالم 

 

 





      

 

چرا اتحاد ایران و روسیه آنقدرها هم قوی نیست؟

 

 اخبارسیاست  خارجی ,خبرهای سیاست  خارجی,روابط روسیه و ایران

روابط روسیه و ایران با شروع همکاری در میدان جنگ سوریه وارد مرحله تازه ای شده است.

 اخیرا مقاله ای در دیلی بیست با مضمون «علاقه» پوتین به ایران چاپ شد، و مقاله ای دیگر در المانیتور پیش بینی کرد که همکاری ها از مرز سوریه فراتر خواهد رفت و «مسکو با همکاری ایران و حزب الله تلاش می کند نقش منطقه ای خود را گسترش دهد.» با این حال همکاری روسیه با ایران در عرصه های مختلفی چندان که به نظر می رسد قوی نیست، و این رابطه در خود محدودیت هایی دارد که حتی شامل مسائلی می شود که به نظر باید باعث تقویت همکاری ها شود.

 نشنال اینترست نوشت: روابط روسیه و ایران با شروع همکاری در میدان جنگ سوریه وارد مرحله تازه ای شده است. اخیرا مقاله ای در دیلی بیست با مضمون «علاقه» پوتین به ایران چاپ شد، و مقاله ای دیگر در المانیتور پیش بینی کرد که همکاری ها از مرز سوریه فراتر خواهد رفت و «مسکو با همکاری ایران و حزب الله تلاش می کند نقش منطقه ای خود را گسترش دهد.» با این حال همکاری روسیه با ایران در عرصه های مختلفی چندان که به نظر می رسد قوی نیست، و این رابطه در خود محدودیت هایی دارد که حتی شامل مسائلی می شود که به نظر باید باعث تقویت همکاری ها شود.

به گزارش انتخاب ، این نشریه آورده است: ایده اتحاد روسیه-ایران به چهار دلیل برای بسیاری منطقی به نظر می رسد. اول آنکه روسیه و ایران تمایل مشترکی به از بین بردن نظم پس از جنگ سرد و تحت سلطه آمریکا در خاورمیانه دارند. مورد دوم حمایت روسیه از ایران در جریان گفتگوهای هسته ای است، زیرا آن ها با ساخت راکتور در ایران و کمک به برداشتن تحریم ها در گفتگوهای 1+5 نقش مهمی به نفع ایران ایفا کرده اند. سوم آنکه منافع ایران و روسیه در سوریه موجب عملیات نظامی مشترک برای حفظ نظام بشار اسد شد. و چهارمین مورد آنکه روسیه می خواهد از فرصت های اقتصادی جدید پسا تحریم در ایران استفاده کند. اما با نگاه دقیق تر به این منافع ظاهرا مشترک می توان محدودیت ها و اختلافات میان آن ها را مشاهده کرد.

با سقوط جماهیر شوروری، برای روسیه جهان تک قطبی زیر سلطه آمریکا در تضاد با منافع ملی اساسی خود قرار گرفت؛ این امر، هم در خاورمیانه و هم در مناطق دیگر صادق بود. از دهه نود میلادی که آمریکا به قدرت مسلط بر منطقه تبدیل شد، ایران و روسیه متحدان معدودی در این میان داشتند. عقل و تاریخ به ما می گوید که ایران و روسیه به همکاری خود در تلاش برای آوردن کشورهای عربی به مدار خود ادامه می دهند. 

اما وقتی روسیه و ایران دوره هایی از روابط نزدیک تر با آمریکا را تجربه می کنند، در برابر آن روابط ایران و روسیه به سردی می رود. اتخاذ این رویکرد از جانب روسیه بسیار بارز بوده است. هدف روسیه در مواجهه با سلطه آمریکا به دست آوردن برابری است که به معنای پذیرش منافع مسکو از سوی واشنگتن است؛ اگر برابری حاصل شود، پس تاکتیک آن ها به هدف خود رسیده. ایران در این تاکتیک برای روس ها فقط یک ابزار است. از این رو در دوره ای که روابط روسیه با آمریکا تقویت می شود، منافع روسیه در تشکیل ائتلاف ضد آمریکایی با ایران از بین می رود.

در مورد سوریه تهران طوری عمل کرده که نشان دهد در حال همکاری نزدیک با روسیه است. اما در پس موضع مبهم حفظ اسد، منافع متضادی میان این دو وجود دارد. روسیه تمایل دارد از سقوط  اسد جلوگیری کرده و کشوری که مشتری او حساب می شود را برای خود در منطقه حفظ کند. ایران علاقه دارد با سوریه همچنان همکاری داشته باشد. تفاوت دیدگاه های این دو درباره آینده سوریه منجر به اتخاد رویکردهای متفاوتی بوده است. روسیه در طول  چهار دهه روابط نظامی و فرهنگی خود را با نظام حکومتی و اداری اسد تقویت کرده و می خواهد آن را حفظ کند. به همین دلیل، خود بشار اسد برای مسکو مساله حیاتی به شمار نمی آید. در واقع اگر اسد از مقام خود در سوریه کنار رود، احتمال بیشتری دارد سوریه بتواند به شکل بهتری به منافع روسیه در منطقه کمک کند. برای همین روسیه این را روشن کرده که "پیوند ناگسستنی" با بشار اسد ندارد.

در همین حال، نقش ایران در جنگ داخلی سوریه بیشتر بر آن تمرکز دارد که به تداوم حکومت اسد کمک کند. نفوذ ایران در سوریه وابستگی بسیاری به روابطش با اسد دارد که برای حمایت های ایران در طول جنگ داخلی سوریه به تهران مدیون است. همچنین ایران همزمان اقدام به آموزش و مسلح سازی بیش از صد هزار شبه نظامی محلی تحت عنوان نیروهای دفاع ملی کرده است.

همچنین سخن بسیاری از فرصت های اقتصادی همکاری ایران و روسیه در سایه برداشته شدن تحریم ها علیه ایران گفته شده است. گقته می شود قرار است روسیه میلیاردها دلار تسلیحات به ایران بفروشد. اما منافع مشترک نظامی و اقتصادی محدودیت هایی دارد؛ هر چند روسیه در گذشته تانک و تسلیحات متعارف دیگری را به ایران فروخته است، به نظر می آید چندان مشتاق به فروش سیستم های تسلیحاتی پیشرفته تر به ایران نباشد. برای مثال، از زمان بسته شدن قرارداد اس 300، مسکو همچنان تهران را معطل خود نگه داشته است. آخرین مورد آن به شایعاتی بر می گردد که بار دیگر تحویل اس 300 به ایران به تعویق افتاده، زیرا اسرائیل شواهدی به روسیه ارائه کرد که ایران به حزب الله تسلیحات پیچیده روسی تحویل داده است. چه این یک بهانه از سوی کرملین باشد یا واقعا درست بود، یا اصلا گمانه زنی بی اساس باشد، روشن است که روسیه در تحویل اس 300 بازهم خلف وعده کرده است. نزدیک به ده سال تاخیر در انجام تعهدات باعث زیر سوال بردن تمایل واقعی روسیه به تحویل این سیستم ها به ایران شده است. هیچ نشانه روشنی از انگیزه واقعی روسیه برای این تاخیرها دیده نشده، اما به نظر می رسد روسیه نگران است به همسایه جنوبی خود اجازه دستیابی به این سیستم بسیار پیچیده را دهد.

سوای محدودیت های نظامی-سیاسی در روابط اقتصادی ایران و روسیه، از جهاتی منافع اقتصادی اصلی آن ها در رقابت باهم قرار می گیرد. برای مثال، در زمینه نفت و گاز آن ها در حفظ و به دست آوردن سهم خود در بازار رقابت شدیدی دارند. از زمان امضای برجام ایران کاملا روشن ساخته قصد بازپس گیری سهم خود از بازار را دارد. با فرض آنکه ایران صاحب سهم خود از بازار نفت اروپا پیش از 2012 شود، سهم روسیه 10 درصد کم می شود. به طور مشابه، در مورد گاز طبیعی ایران قراردادی با عراق و سوریه امضا کرده تا خط لوله ای گاز از میدان های خلیج فارس به شهر بندری تارطوس سوریه ساخته شود؛ آخر بازی برای روسیه آن است که این گاز از آنجا به اروپا فرستاده شود. روس ها علاقه چندانی به رقابت در بازار گاز طبیعی ندارند.

مساله انرژی برای کرملین به دو دلیل بسیار مهم است. اولین و مهمترین دلیل آن است که اقتصاد روسیه وابسته به منابع نفت و گاز آن می باشد (در سال 2013، 50 درصد بودجه فدرال را تشکیل می داد). همچنین قیمت نفت مساله مهمی برای پوتین است، که بر سوبسید و یارانه برای کسب وفاداری و حمایت تکیه دارد. در حال حاضر که قیمت نفت پایین است، روس ها بی صبرانه نیازمند بالا رفتن دوباره آن هستند. اما برای ایرانی ها هم منطقی به نظر نمی رسد که تولید خود را ثابت نگه دارند. در نتیجه ایران نه تنها در این میدان با روسیه رقابت کرده که به آن ضربه نیز وارد می کند. دلیل دوم که در سیاست خارجی روسیه به کرات دیده شده استفاده از سهم 30 درصدی خود از بازار انرژی اروپا برای اهرم فشار است. هرچند مسکو به طور بالقوه می تواند با توسعه بازار انرژی خود در کشورهایی مانند چین ضررهای مالی خود را جبران کند، اما جایگزینی اهرم فشار دیگری بر اروپا برای آن ها بسیار سخت خواهد بود.


 اخبار سیاست خارجی  - انتخاب

 

 





      

 

ویکیلیکس: ردپای آمریکا در جنجال پاناما


 

 اخبار بین الملل ,خبرهای بین الملل ,  اسناد پاناما

سخنگویان ویکیلیکس از دست داشتن آمریکا در تأمین مخارج و سازماندهی جنجال انتشار اسناد شرکت پانامایی "موساک فونسکا" خبر دادند.

به گزارش العالم به نقل از سایت روسی "اسپوتنیک" سایت ویکیلیکس که پرسرو صدا ترین افشاگری های بین المللی در آن صورت می گیرد، در صفح? تویتر خود اعلام کرد جنجال در رابطه با انتشار اسناد شرکت شرکت حقوقی پانامایی موساک فونسکا، توسط مرکز آمریکایی مطالعات درباره فساد مالی و بزهکاری سازمان یافته (OCCRP) سازمان داده شده، و مخارج آن توسط آژانس توسعه بین المللی آمریکا (USAID) و همچنین بنیاد سوروس با هدف حمله به پوتین، روسیه و کشور های شوروی سابق تامین شد.


ویکیلیکس تأکید می‌کند که مخارج جنجال پاناما (#PanamaPapers)مستقیما توسط دولت آمریکا تامین شده و این نکته بر اعتبار کاخ سفید تاثیر خواهد گذاشت.

 

 اخبار بین الملل ,خبرهای بین الملل ,  اسناد پاناما

 اخبار بین الملل ,خبرهای بین الملل ,  اسناد پاناما

اخبار  بین الملل  -  العالم 

 

 





      
<   <<   31   32   33   34   35   >>   >